3 травня 1925 року футбольна збірна Кривого Рогу провела свій перший матч

3 травня 1925 року футбольна збірна Кривого Рогу провела свій перший матч}

3 травня - визначна подія для футболу Криворіжжя.

На зустрічі з легендами криворізького футболу були присутні і дослідники цієї гри - Геннадій Беззубченко та Андрій Пироженко. Вони торкнулися дуже цікавої теми стосовно того, якою ж датою можна вважати появу футболу в Кривому Розі. І ось саме одна з таких дат - сьогодні.

3 травня у далекому 1925 році свій перший матч провела футбольна збірна Кривого Рогу. І це перший офіційно задокументований поєдинок команди, яка обʼєднала під своїми кольорами найкращих спортсменів регіону.

Цей колектив представляв Криворіжжя на міжнародному рівні. Проти наших земляків грали навіть професійні футболісти своїх країн, що на той час було великою рідкістю. Ось деякі із зустрічей, які вдалося підтвердити дослідникам:

1926 рік: Криворіжжя - Грузія 1:4 

1926 рік: Криворіжжя - Грузія 0:3

1928 рік: Фінляндія - Криворіжжя 2:2

1932 рік: Криворіжжя - Данія 2:0

1935 рік: Криворіжжя - Молдова 3:2

Згодом криворізькі футболісти грали на аматорському рівні за різні рудники міста. Ці команди входили до єдиних добровільних спортивних товариств «Руда» (виключно Криворізького залізорудного басейну), а пізніше «Сталь», «Металург» і «Авангард». Так тривало до 18 квітня 1959 року, аж поки свій премʼєрний матч на рівні майстрів не зіграла «Команда міста Кривий Ріг». Ця команда виступала у різних лігах футбольного радянського союзу. У 1966-му клуб отримав назву «Кривбас» - на честь Криворізького залізорудного басейну та приналежності саме цьому регіону. Відтоді імʼя головного спортивного символу міста більше не змінювалося.

Ми цінуємо історію всього футболу Криворіжжя, тому вважаємо, що зародження гри мільйонів в нашому регіоні - тема для окремих дискусій разом з нашими вболівальниками, футбольними представниками, істориками, гравцями і тренерами.

Пресслужба ФК «Кривбас» Кривий Ріг

Галерея

Теги

Зроблено в Oranges Guru