Аліна Стеценко. Особиста нагорода від Мішеля Платіні

Аліна Стеценко. Особиста нагорода від Мішеля Платіні}

Головна тренерка жіночого ФК «Кривбас» Аліна Стеценко у ексклюзивному інтерв’ю для клубних журналістів розповіла про нагороду від експрезидента УЄФА Мішеля Платіні та події 2013 року — тоді тренерці запропонували хабар за фіксований результат матчу збірної Молдови проти збірної Латвії.

Аліна Стеценко згадує:

— Мені тоді не було складно сказати «ні», і повідомити про це федерацію футболу. Бути тренером національної збірної — це не лише круто, а і відповідально. Саме тому я відмовилася від хабаря.

У 2013 році Аліні Стеценко запропонували стати головним тренером збірної Молдови U-17, до цього молода спортсменка працювала другим тренером збірної.

Аліна Стеценко говорить:

— Ми тоді тільки починали грати, і успішно, виграючи турніри. Команда почала тільки жити, навіщо їй такий удар.  Я просто не могла підвести своїх дівчат та взяти гроші.

Гра відбіркового етапу чемпіонату Європи відбулася 4 серпня 2013 року в Молдові. Тоді тренер спортивної школи «Нові Анєни» Василь Мунжіу намагався вплинути на результат матчу між збірними Латвії і Молдови. Він запропонував Аліні Стеценко 8 тисяч долларів.

Аліна Стеценко:

— Так, це велика сума, особливо коли в країні не так все добре з грошима. І багато хто говорив мені: Аліна, це сума велика могла б її взяти та мовчати. І все було б добре. Але були і ті, які підтримали.

Аліна розповідає, що коли Василь Мунжіу звернувся до неї, то вона відразу подзвонила до Федерації футболу Молдови і поліції. У день матчу Мунжіу був заарештований і пізніше зізнався, що намагався вплинути на результат зустрічі.

- Після цього тренера довічно дискваліфікували, це я точно знаю, потім приблизно два роки були суди і я вже не слідкувала за новинами

Пізніше я отримала лист від Мішеля Платіні, спочатку я подумала, що це якесь непорозуміння. Або можливо хтось пожартував, тому що було дуже багато негативної реакції після того, коли я сказала ні», — говорить Аліна Стеценко.

У 2013 році Аліну Стеценко запросили на 38-й Конгрес УЄФА, де Мішель Платіні особисто вручив тренерці титул «Приклад мужності у боротьбі з договірними матчами».

- Маю надію, що вчинок Аліни Стеценко стане хорошим прикладом для тренерів, футболістів, керівництва клубів та арбітрів. Завдяки таким людям, як Аліна Стеценко нам вдасться викориніти корупцію у футболі, — сказав Мішель Платіні під час конгресу УЄФА.

Аліна Стеценко згадує:

— Коли мене запросили на сцену, то всі встали та аплодували і це було неочікувано.  Тоді на Конгресі було дуже багато важливих людей зі світу футболу, навіть мої кумири.

У мене було також і особисте спілкування з Мішелем Платіні. Він мене запитав, чи змусили мене це зробити, чи я сама вирішила. Я тоді чітко відповіла: ні, мене ніколи у житті ніхто не змусить робити щось проти своєї волі.

Я тоді вирішила, що сказати лише «ні» буде мало, тому що мене поставили перед фактом, якщо не візьму хабар, то вони знайдуть гравчинь, які візьмуть гроші.

Також тренерка жіночого ФК «Кривбас» розповіла:

— У Молдові парламент також дав мені якусь нагороду, але я не прийшла на вручення. Тому що я не для нагород це зробила, і тоді сказала: ви неправильно мене зрозуміли. Я це зробила для команди, для країни, а не для нагороди. Нагорода — моя команда, і те що мені вдалося вберегти її від поганого результату.

Пресслужба жіночого ФК «Кривбас» Кривий Ріг

Теги

Зроблено в Oranges Guru