Джихад Бізімана: В Бельгії став фаном "Кривбасу", мене вразила робота медіа-відділу Клубу

Джихад Бізімана: В Бельгії став фаном "Кривбасу", мене вразила робота медіа-відділу Клубу}

Півзахисник криворізького «Кривбасу» Джихад Бізімана дав розгорнуте інтервʼю Інтернет-виданню Український футбол. Найактуальніші моменти бесіди до вашої уваги.

- Ви досить багато грали в Бельгії. Як вийшло, що опинилися в статусі вільного агента й почали розглядати й український вектор? 

- В «Дейнзе» ситуація повторилась, як і у «Беверені». На другий рік мого перебування тамтешній президент продав клуб японцям, і для Бельгії це типова ситуація. Після приходу нового керівництва я втратив місце у складі, зовсім не грав. Прикро, адже команда прогресувала: ми були на третьому місці та боролись за вихід у елітний дивізіон. 

Вибору не було, тим більше, моя дружина була вагітною на той момент, і я залишався там через це ще деякий час. Щось змінювати у той момент навіть за таких обставин не хотілось. Але практику я все ж отримував, адже у збірну Руанди я викликався регулярно. Наш тренер мене любить та цінить мою працьовитість.

- Як виник варіант з «Кривбасом»

- Після закінчення сезону я підшукував собі новий клуб в Бельгії, в той час у мене була відпустка з родиною в Руанді. Подзвонив агент та сказав про варіант в Україні з «Кривбасом». Я чув, що в Україні йде війна, тому були деякі сумніви щодо переходу. Я взяв час на роздуми, а потім повернувся до Бельгії. Все ж «Кривбас» не йшов у мене з голови і я вирішив дізнатись про нього більше. Я зайшов на Інстаграм-сторінку клубу. В той же день мені написав генеральний директор «Кривбасу» Володимир Баєнко.

- Чим Баєнко привабив вас в Україну? 

- Він писав, що у Кривому Розі на мене чекають. Така зацікавленість мене приємно здивувала, і я підписався на Інстаграм-акаунт клубу. Почав пильно слідкувати, як команда живе, тренується, грає. Можна сказати, я став фаном «Кривбас». До того ж, мене вразила робота медіа-відділу клубу, особливо сторінка в Інстаграм: я побачив професіоналізм їх журналістів та їх ексклюзивний підхід до висвітлення життя клубу. З часом ми зв’язались з керівництвом Кривбасу, та ось я тут.

- Які ще були пропозиції на той момент? З яких країн, яких клубів?

- Також були пропозиції з Туреччини, але мене зацікавив саме «Кривбас», адже я побачив амбітність клубу.

- «Кривбас» – топ-клуб України зараз?

- Я в цьому навіть не сумніваюсь. Це очевидно: усі суперники нас дуже поважають. Впевнений, надалі «Кривбас» буде ставати дедалі сильнішим.

- Руанда - аграрна країна, де розвинено переважно сільське господарство. У тебе були варіанти займатись саме цим, а не футболом?

- У мене навіть ніколи не було думок, що я можу займатись чимось іншим, окрім футболу. З самого дитинства я розумів, що хочу займатись футболом. Тим більше, моя родина тісно пов’язана з грою номер один. Батько грав у футбол, також дядько.

- Коли приїжджаєш до Руанди, то куди одразу їдеш?

- Одразу з аеропорту я їду додому, до родини, до мого рідного міста Гісеньї. Вдома я відпочиваю та можу перезавантажитись. Якщо ви натякаєте, куди їдуть туристи, коли приїжджають до Руанди, то багато з них обирають наш національний парк та дивляться на горил.

- «Кривбас» у цьому сезоні мав реальні шанси на чемпіонство?

- Сто відсотків. Але, на жаль, не вийшло завоювати золоті нагороди. Що ж, це досвід для нас. Я вважаю, у наступному сезоні «Кривбас» покаже ще кращий футбол та буде знову боротись за перше місце.

- Юрій Вернидуб - наставник для усіх легіонерів «Кривбасу». Яка він людина у твоїх очах?

- Юрій Миколайович - надзвичайно сильний тренер та хороша людина. Для кожного з нас він - другий батько. Іноді він може бути суворий з нами, але це нормально. Коли ми спілкуємось не про футбол, то розумію, він дає поради, як батько. Я йому повністю довіряю, ціную та поважаю. Він - дуже крутий.

- Ти - перший руандієць в чемпіонаті України. Пишаєшся цим фактом?

- Так, дуже цим пишаюсь. Вважаю, я зробив історію. Адже усі наступні руандійці тут в Україні вже ніколи не будуть першими. Я неймовірно щасливий цьому факту.

- Чим тебе в цілому здивував чемпіонат України? 

- Здивувало ставлення до футболістів. Тут їх дуже поважають та цінують. Також відзначу відмінні умови для тренувань. Вони у «Кривбасу» шикарні. Чесно, коли був в Бельгії очікував, що тут гірші умови, але зараз точно можу сказати, що ні. Все зовсім інакше, ніж я очікував.

- Колись ти розповідав, що грав проти Неймара. Розкажи про той матч.

- Це було у товариському матчі «Беверена» з «ПСЖ». Проти нас грали такі зірки світового футболу, як Неймар, Мбаппе, Ікарді, інші (команда Бізімани поступилась 0:7). Я досі дуже вдячний керівництву «Беверена», який організував нам такий зірковий спаринг. Це було дуже круто, рівень гравців «ПСЖ» - просто космос. Тим більше, на той пам’ятний матч я вивів «Беверен» з капітанською пов’язкою.

Пресслужба ФК «Кривбас» Кривий Ріг за матеріалами Ukrfootball.ua

Теги

Зроблено в Oranges Guru