Геннадій Приходько: Відродження "Кривбасу" - знакова подія для Кривого Рогу

Геннадій Приходько: Відродження "Кривбасу" - знакова подія для Кривого Рогу}

Головний тренер криворізького «Кривбасу» Геннадій Приходько дав велике інтерв’ю клубним журналістам, у якому розповів про дебютний сезон клубу після відродження та плани на майбутнє.

- Геннадію Миколайовичу, розкажіть яким вийшов перший сезон для ФК «Кривбас» після відродження.

- Спочатку хочу всіх привітати з відродженням клубу. Це знакова подія для всіх жителів, вболівальників Кривого Рогу. Щодо сезону, то ми розуміли відповідальність за результати. Вважаю, футболісти з розумінням поставилися до завдань клубу та провели сезон на непоганому рівні. Звісно, однозначно нам є куди рости, до чого прагнути, адже стоїть завдання підвищення в класі, яке ніхто не відміняв.

Дуже хочеться, аби «Кривбас» розвивася як команда в цілому та демонстрував змістовний красивий футбол. Прагнемо, у першу чергу, радувати наших вболівальників. Дорогі вболівальники, просимо вас набратися терпіння. Команда тільки будується, починає свій новий шлях. Хочемо, щоб вболівальники завжди підтримували клуб як в моменти перемог, так і невдач.

- Чому поки що команді не вдалося реалізувати увесь свій потенціал?

- До колективу влилося чимало нових виконавців хорошого рівня, можливості яких ми знаємо дуже добре. Потрібно трохи часу, аби всі між собою зігралися та зрозуміли філософію нашої гри. Зараз в «Кривбасі» підібралася команда дуже хорошого класу. У нас було дуже мало часу, аби налагодити усі ігрові зв’язки із новачками.

З часом, наприклад, в кінці першого кола ми виглядали дуже пристойно, здобувши три перемоги й три рази зігравши унічию. Хочу зазначити, що ми знаємо свої проблеми, та у міжсезоння неодмінно іх усунемо.

- Знаю, що у таблицю ви завжди пропонуєте дивитися після останнього туру. Та все ж, поточне четверте місце дає привід засмучуватися?

- Звісно, ми дуже засмучені, адже планували піти у відпустку на більш високій позиції. Четверте місце - не наше; багато очок втратили там, де не повинні були цього робити. Необхідно покращувати рівень гри та підійматися в таблиці все вище. Будемо надолужувати згаяне вже навесні.

- Через COVID-19 у «Кривбаса» виникла двотижнева пауза. Серед уболівальників є думки, що ця пауза пішла команді тільки на користь.

- Так, згоден. За період вимушеної паузи ми змінили відношення до тренувального процесу, ігор. Багато спілкувалися зі здоровими гравцями, з’ясовували, в чому ж проблема. Вважаю, переломною стала гра у Новій Каховці, куда ми приїхали із 15 польовими гравцями й одним вратарем.

Команда зіграла, як то кажуть, за себе й за того хлопця. Дуже хороший матч. А момент з пенальті, який нам не забили за рахунку 1:0, виявився переломним. «Кривбас» стрепенувся, заграв з подвійною енергією. Після цього побачив, що у команди з’явилася впевненість у своїх силах. Колектив згуртувався, це мені дуже сподобалось.

Погано, що втратили в цей непоганий період очки в Запоріжжі та Білозір’ї. В принципі проти «Металу» теж могли розраховувати на перемогу, якщо нам би пощастило. У кожній грі ми завжди ставили й будемо ставити максимальне завдання - перемога.

- Ви очолили «Кривбас», легендарний клуб для Кривого Рогу та України. Чи відчували на собі тиск з перших матчів та підвищену відповідальність за результат?

- Розумів, звісно, куди я йду (посміхається). Я присвятив цьому клубу п’ять років своєї кар’єри гравця. Розумію усю відповідальність, яка лягла на наші плечі, плечі керівництва, футболістів. «Кривбас» - це бренд, обличчя Кривого Рогу. Так, є підвищена відповідальність за результат, яку ми відчували на протязі усього першого кола.

Як то кажуть, кожен лейтенант мріє стати генералом, тому ми не боїмося відповідальності. Усі цілі, які перед нами поставило керівництво і вболівальники, ми постараємося виконати.

- Відчули, що в місті про «Кривбас» знову заговорили?

- Однозначно. В місті тільки про «Кривбас» й розмовляють у футбольних колах. Усі підтримують, переживають за улюблений клуб; задоволені, що «Кривбас» відродився. Хочемо тільки прогресувати і рухатися туди, куди плануємо.

- «Кривбас» розпочав дуже впевнено: з чотирьох поспіль перемог. А потім була неочікувана невиразна гра проти «Перемоги» (0:1). Що тоді трапилось?

- У відпустці проаналізував наші виступи, те, як ми діяли у першому півріччі та те, як будемо діяти надалі. Провів аналіз усіх матчів. Ви праві, «Кривбас» почав чемпіонат непогано: було чимало змістовних зустрічей. «Перемога»? Так, причини потрібно шукати в собі, але варто пам’ятати, що ми грали на штучному газоні. Це одна з причин невдачі.

Після цього була втрата очок вдома проти «Миколаєва-2». На той момент після матчів в двох турнірах у хлопців накопичилася втома. Після гри вони зізнавалися, що було дуже важко фізично. Через два дні ми вже грали на Кубок проти «Ниви». Після матчу я казав, що це саме той випадок, коли очі хочуть, але ноги не біжать.

- У нас дуже сильна група, де одразу п'ять колективів претендують на підвищення в класі. Саме ця п'ятірка й розіграє дві путівки до Першої ліги чи варто очікувати сюрпризів від інших клубів?

- Чемпіонат цьогоріч дуже сильний. «Черкащина», «Металург», «Балкани»: ще нещодавно ці клуби грали у Першій лізі. Плюс додалися три сильні команди: «Кривбас», «Метал» і «Таврія» Сімферополь. Маємо шість клубів хорошого рівня. Не забуваємо й про «Енергію».

До того ж є молоді амбіційні колективи: «Миколаїв-2», «Нікополь», «Реал Фарма». Але саме вищеназвану шістку вважаю фаворитами за дві путівки на підвищення у класі

- Вболівальники вважають, що саме гра проти лідера «Металу» виявилася найважчою для «Кривбасу» у сезоні. Як вважаєте ви?

- Певно, не найважча. Правильно буде сказати: безкомпромісна. Адже ніхто не хотів втрачати очки.  Ми грали вдома, а от «Метал» був лідером, який майже не втрачав залікові бали. Так, це була важка гра. Я би сказав, важка відповідальність за результат. Перший тайм ми провели непогано.

Хвилин так тридцять після перерви були за суперником. А от кінцівка залишилась вже за нами. Трохи би фарту, й перемога була у кишені. В цілому, усі матчі були непростими. А от щодо найважчого, то, можливо, це була саме ця гра.

- За традицією виділіть кращий та найгірший матчі в першому півріччі.

- Мені сподобалась гра в Новій Каховці (4:2), це був переломний для нас поєдинок у першому колі на даному етапі. Також виділю, напевно, матчі на Кубок проти «Черкащини» (4:2) і «Таврії» (4:1), у чемпіонаті вдома проти «Яруда» (5:1), у гостях проти «Металурга» (2:2), коли ми пропустили на останніх хвилинах.

Провальною вийшла гра проти «Ниви» у Кубку (0:1), коли нас не вистачило фізично. Ну і вдома проти «Миколаєва-2» (1:1), де пропустили на останніх секундах й втратили перемогу.

- Усі матчі без замін провів єдиний футболіст «Кривбасу» Заїменко. Можно сказати, що він стає новим лідером команди?

- Володимир у цьому році однозначно додав у футбольній майстерності. Я задоволений його грою. Вважаю, у нього велике майбутнє. Якщо не змінить відношення до справи, то зможе вирости класним футболістом. У той же час хочу сказати про всю команду. Непогано зіграли старожили й новачки.

- Чому після повернення капітана Григорика, який хворів, капітанська пов'язка залишилася у Заїменка?

- (посміхається) Це між нами: прийняли таке рішення залишити все як є на фарт. Григорик, звісно, капітан. Між тренерами вирішили, що нехай Заїменко буде капітаном до кінця року, адже ми, доречі, й не програвали у той період.

- Усі відмічають прогрес молодого Попчука. Вважаєте, він скористався своїм шансом?

- Так, Гліб вчепився зубами у свій шанс. Він молодець, питань нема. Дуже гідно виступив, починаючи з того періоду, коли команда пішла на карантин. Я задоволений його грою, прогресом. Але хочу його застерегти, що попереду дуже багато роботи. Йому ще потрібно багато в чому додавати, ставити перед собою високі задачі.

- Сезон у воротах починав Злотар. Згодом основним воротарем став Льопка. Наскільки для вас важлива думка тренера воротарів Олександра Бокарєва щодо вибору кіпера на гру?

- Ми постійно спілкуємося, радимося з Олександром Петровичем щодо роботи воротарів. Я у тренувальному процесі завжди звертаю увагу на їх дії. Вважаю, у нас зараз три дуже сильних кіпера, котрі доповнюють один одного. Усі хлопці дуже перспективні. Черниш зіграв проти «Енергії», виручив нас. Так, були помилки, але все ж, виправився й потягнув пенальті, після чого команда заграла. У нас в старті буде грати тільки сильніший.

- В «Кривбасі» грає чимало універсальних гравців: Григорик, Рябов, Дедяєв. Наскільки важливо для тренера мати у складі різнопланових виконавців?

- Дуже важливо. Гравець, який виступає на різних позиціях, може закрити проблемні місця. Бувають ситуації, коли футболісти випадають через травму чи дискваліфікацію. Тому дуже добре мати у складі різнопланових виконавців. Задоволений, що у нас є такі гравці.

- У міжсезоння «Кривбас» запросив чимало новачків. Чи всі виправдали сподівання?

- Не всі. Але прізвища називати не хотів би. Є футболісти, які з тих чи інших причин не змогли розкрити свій потенціал в «Кривбасі». Інші ж, які зуміли допомогти нам, залишаться й надалі, ми на них розраховуємо. Також дуже важливо, аби нові гравці були хорошими порядними людьми. Тому що мікроклімат у колективі повинен бути позитивним.

- Виступ у Кубку України згадуєте дотепер? Згодні, що у «Кривбасу» прекрасна нагода пробитися як мінімум до 1/8 фіналу?

- Однозначно, мали усі шанси пробитися якомога далі. Ми дуже хотіли пройти у 1/8 фіналу. Які б не були причини тієї поразки, нам нема виправдань. Впевнений, у 2021 році ми обов’язково пройдемо ще далі.

- Фанати «Кривбасу» це окреме питання. Очікували, що у команди буде настільки потужна підтримка не тільки вдома, а і на виїзді?

- Дуже приємно, що фанати підтримували нас на протязі усього сезону. Запам’яталося багато моментів. Зараз можу згадати перший виїзний матч проти «Реал Фарми», коли навіть не очікували побачити на трибунах таку потужну групу підтримки. Завжди відчуваємо іх підтримку, навіть у таких нинішніх умовах, коли вболівальників на трибуни не допускають через карантинні обмеження. За це їм величезний респект.

Пресслужба ФК «Кривбас» Кривий Ріг

Теги

Зроблено в Oranges Guru