Юрій Вернидуб: Дуже задоволений своїми хлопцями і тим місцем, яке займає "Кривбас"

Юрій Вернидуб: Дуже задоволений своїми хлопцями і тим місцем, яке займає "Кривбас"}

Головний тренер криворізького «Кривбасу» Юрій Вернидуб, найкращий тренер України за підсумками 2023 року, дав велике інтервʼю журналісту Інтернет-видання Український футбол. Найактуальніші моменти бесіди до вашої уваги.

- Яка ціль стоїть перед «Кривбасом» у цьому сезоні?

- Ми хочемо зайняти місце, яке дозволить нам виступати у єврокубках. Я вже скучив за європейськими турнірами.

- «Кривбас» пішов на зимову перерву лідером УПЛ. Підбиваючи підсумок першого кола, що вам вдалося зробити, а що - ні?

- Тут тільки позитив. Як би там не було, але «Кривбас» на вершині. В «Динамо» та «Шахтаря» є матчі в запасі, але ж їх ще потрібно виграти. Тому плакатись або на щось жалітись буде некрасиво з моєї сторони. Я дуже задоволений своїми хлопцями і тим місцем, яке займає «Кривбас». 

Мені, як і всім гравцям, тепер хочеться триматися за це місце і не відпускати його. Але, щоб його зберегти, у другому колі потрібно виглядати ще краще. Попереду дуже багато роботи. 

- Чи задоволені результатами перших двох контрольних матчів в Іспанії?

- Якщо зіграли «на нуль», значить, хлопці справились. Звісно, хотілося б краще, але для першого разу нормально. Той же Вакулко доволі непогано зіграв лівого центрального захисника. Відсутність високого зросту він компенсував швидкістю. Юрій сильний у відборі і дуже чіпкий. У Хомченовського вже є досвід гри лівим захисником, бувало, що в чемпіонаті він закривав цю позицію. 

- Коли повернеться після застуди Дібанго?

- Думаю, на другому зборі він вже почне працювати в основній групі. Все буде добре. 

- В атаці «Кривбасу» грав Аду, який провів мало хвилин у першому колі. Він вже бойова одиниця чи треба ще покращувати рівень, щоб грати в основі вашої команди?

- Він дуже добре працює. З кожним днем Аду зростає в майстерності. Я думаю, що в нас з’являється нападник високого класу, який зможе скласти конкуренцію Кожушку. 

- У воротах «Ференцвароша» відзначився Соса, який перше коло пропустив через травму. Як у нього справи?

- Соса вже працює на повну. Потроху починає грати і набирати форму. Ми на нього дуже розраховуємо у другому колі. Він непогано виглядав, коли тільки-но приїхав до нас. Ми його практично з поїзда кинули в бій і Соса не підвів, забив гол «Металісту» в минулому чемпіонаті. 

- Давайте трохи поговоримо про ваших новачків. Яке на вас враження справив Твердохліб?

- Єгор тільки звикає до наших навантажень, знайомиться з командою. Я думаю, все буде гаразд. Він однозначно бойова одиниця «Кривбасу». Я бачу, що хлопець розумний, з хорошим футбольним IQ. Ми на нього дуже розраховуємо. 

- Що скажете про Микитишина, який повернувся з «Олександрії»?

- Він мені дуже сподобався у грі з «Ференцварошем», міг двічі забити, але перший удар потягнув воротар, а потім угорців врятувала хрестовина. У цьому матчі я поставив Микитишина на позицію «десятки». У нього гарна швидкість, Артур повинен допомогти команді досягти поставлених цілей. 

- Португалець в чемпіонаті України – рідкість. Розкажіть трохи про Бандейру.

- Ми зробили вибір на його користь, тому що мені сподобалось, як він грає на позиції правого захисника. Також він може бути латералем у грі з трьома захисниками. У Бандейри непоганий дриблінг, чудові флангові передачі, кроси. Я дуже на нього розраховую і сподіваюсь, що він набере форму та складе конкуренцію Понєдєльніку. 

- Що, до речі, з Хобленком? Його оренда в «ЛНЗ» закінчилась, але в вашій команді його немає.

- Ми нормально поговорили і я йому дав зрозуміти, що не розраховую на нього. На позиції нападника у «Кривбасі» є футболісти, які, на мою думку, сильніші за Хобленка. Він непогано себе проявив в «ЛНЗ» і хотів там залишитись. 

Але! «Кривбас» у свій час заплатив за нього немаленькі кошти, виконав перед ним всі умови, тому, звичайно, клуб хоче заробити на його трансфері. Ми з генеральним директором йому сказали: «Ти не можеш піти безкоштовно, у тебе ще півроку контракту з «Кривбасом». Якщо «ЛНЗ» хоче тебе підписати, то вони мають щось заплатити». 

Хобленко сказав, що «ЛНЗ» готовий його взяти, але безкоштовно. Я відповів, що це вже не моя справа, нехай вирішують клуби. Наскільки я знаю, зараз все нормально і його перехід повинен відбутись, але куди, я не знаю. 

- Чи буде ще підсилення в «Кривбасі» взимку, нам очікувати на трансфери?

- На сьогоднішній день команда в нас укомплектована, є два склади. Ми підписали всіх гравців, яких хотіли. 

- Вихідних трансферів не буде, всі залишаються в команді?

- Так, усі залишаються, окрім Устименка і Семотюка, яких ми віддали в оренду в «Минай». Я з ними поговорив і сказав, що мені не хочеться, щоб вони просто сиділи, їм потрібна ігрова практика, щоб зростати. На мій погляд, оренда в «Минай» – це оптимальне рішення. Вони пограють в клубі УПЛ, а влітку повернуться в «Кривбас» і будуть доводити, що достойні місця в команді. Я на них дуже розраховую.

- Справжнім відкриттям цього чемпіонату став Олег Кожушко, який ділить лідерство в таблиці бомбардирів з Ванатом, у обох по сім м’ячів. До цього сезону він ні разу не забивав більше трьох голів у жодному клубі. Як вам вдалося його розкрити?

- У нього є всі якості, які потрібні нападнику. Він невисокий, але дуже, дуже швидкий, завзятий і не боїться боротьби. Можливо, у нього десь не вистачає технічних даних, але час підтягнути цей момент ще є. Саме головне, що Кожушко зрозумів мої вимоги з першого дня нашої співпраці і не дає жодного шансу, щоб я в ньому розчарувався. Я дуже хочу, щоб Кожушко став найкращим бомбардиром. 

- Також в Кривбасі сяє Іван Дібанго, який в опитуванні нашого сайту зайняв друге місце серед легіонерів, поступившись лише Макуана. Розкажіть, у чому його феномен? 

- Коли я його тільки побачив, то сказав, що для мене це відкриття. Я відразу розгледів його потенціал. Він чудова людина і справжній професіонал, завжди доглядає за собою, часто індивідуально займається. 

Дібанго - швидкий, чіпкий, не боїться єдиноборств, його дуже важко обіграти один в один. Він по праву є найкращим лівим захисником чемпіонату України. Хоч Іван і молодий, 21 рік, але виглядає дуже впевнено. Він з кожним днем прогресує, я якщо так і далі буде працювати, то принесе «Кривбасу» хороші гроші. 

- Дібанго вже готовий до топ-чемпіонату?

- Думаю, так. Африканці швидше адаптуються до топ-чемпіонатів, ніж українці, тому що вони дуже голодні до футболу. Вони все життя чекають на свій шанс, і якщо він з’явиться, я впевнений, Дібанго його використає на 200%.

- Переходимо до збірної України. Які шанси в нашої команди кваліфікуватись на Євро-2024?

- Ми обов’язково повинні бути на Євро, інші варіанти я навіть не розглядаю. Хочу побажати нашій збірній перемогти у стиках Боснію і Герцеговину, а потім - переможця пари Ізраїль – Ісландія. У матчі з Італією стався якийсь нещасний випадок. На мій погляд, пенальті на Мудрику було залізобетонне. Забили б 11-метровий, чи ні, це вже інша справа, але арбітр припустився помилки. Хочеться, щоб через таку несправедливість наша команда довела своєю грою, що достойна бути на Євро. 

- Президент УЄФА Чеферін неодноразово натякав, що Україну не дуже сильно хочуть бачити на Євро. Як прокоментуєте його висловлювання?

- Я не можу зрозуміти цю людину. Нещодавно Чеферін заявив, що йому шкода російських футболістів, постійно натякає на повернення команд рф до європейських змагань. Нехай приїде в Україну і подивиться, що в нас коїться. Нехай побачить, як російські фашисти знищують мирну інфраструктуру та вбивають невинних людей. Мені здається, що в УЄФА сидять люди, які не розуміють очевидних речей. Але, незважаючи ні на що, ми все одно сильніші і, рано чи пізно, переможемо. Українці будуть вільним народом, а не в ярмі.

Пресслужба ФК «Кривбас» Кривий Ріг за матеріалами Українського футболу

Теги

Зроблено в Oranges Guru