ФК "Кривбас" оголосив про співпрацю із Всеукраїнською організацією "Проект Кешер в Україні"

ФК "Кривбас" оголосив про співпрацю із Всеукраїнською організацією "Проект Кешер в Україні"}

Приєднавшись до глобальної ініціативи «16 днів проти насильства», ФК «Кривбас» у рамках ініціативи «Хаб рівності» (ФК «Кривбас» та мережа «Аврора») оголосив про співпрацю із Всеукраїнською жіночою єврейською громадською організацією «Проект Кешер в Україні» для реалізації спільної ідеї – розробки та впровадження безпрецедентного Етичного кодексу. Метою цього документу буде привернення уваги та превенція різних проявів гендерно зумовленого насильства у спорті та футболі зокрема.

Проєкт документу та наміри щодо подальшої роботи презентували під час прес-брифінгу на стадіоні «Гірник» 1 грудня 2023 року. Для ФК «Кривбас» це наступний послідовний крок у напрямку просування рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у контексті безпосереднього зв’язку рівності із викоріненням широкого спектру форм насильства, адже воно унеможливлює розвиток потенціалу. «Кривбас» переконаний, що насильство неприйнятне і готовий стати пілотним майданчиком для розробки та тестування Кодексу – документу, що дозволить визначити та спробувати знайти способи його зупинити.

«Цього року «Кривбас» офіційно визначив утвердження рівності прав та можливостей жінок та чоловіків своїм напрямком соціальної відповідальності, щоб ще раз підкреслити наш підхід до розбудови клубу, ділитися досвідом та реалізовувати на повну потенціал футболу для позитивних змін. Ми перший футбольний клуб в Україні з таким пріоритетом, але віримо, що не залишимося єдиними і станемо імпульсом та прикладом.

Для формування нового українського суспільства важлива спільнодія та спільні цінності, – підкреслив Артем Гагарін, віцепрезидент ФК «Кривбас». – Ми впевнені – стереотипи і будь-які обмеження є великою помилкою та проблемою, яка несе лише шкоду, як соціальну, так і економічну. Сьогодні ми говоримо ще і про те, що обмеження, неповага, приниження, невизнання досягнень, не говорячи про тяжчі порушення, – це є насильство. Для нас важливо, щоб цих проявів ставало менше».

Для досвідчених правозахисниць з «Проект Кешер» ініціатива Кодексу є першим внеском у розробку відсутнього фактично в Україні етичного компоненту у спорті та розбудову безпечного середовища у ньому.

«Часто думаю про межу між дисципліною та людяністю у спорті, – прокоментувала Влада Недак, виконавча директорка «Проекту Кешер в Україні» та благодійного фонду «Жіночі можливості». – Дуже важливими є фізична та емоційна безпека спортсменів і спортсменок, захист їхніх особистих кордонів та повага. Разом з «Кривбасом» ми об’єднуємо зусилля для того, щоб наш Етичний кодекс став ефективним інструментом для боротьби із сексизмом і гендерно зумовленим насильством у спорті. Це – демократичний процес, якого потребує Україна на шляху до Європейського Союзу».

Півзахисниця ЖФК «Кривбас» Любов Мозга підтримала ініціативу Кодексу, відзначивши, що хоч особисто, на щастя, не мала досвіду з проявами насильства, проте знає, що така проблема в Україні існує. Українським футболісткам та спортсменкам потрібні захист та способи звернутися по допомогу у таких випадках.

«Звісно, стереотипи про «нежіночий спорт» мені довелося долати, як і тренуватися у тих умовах, які були. Наприклад, раніше не враховувалися потреби у окремих роздягальнях. Зараз я розумію, що хотіла б після завершення ігрової кар’єри стати тренеркою чоловічої команди. Мені приємно знати, що завдяки тому, що тема рівності піднімається, є шанс, що моя мрія здійсниться».

Денис Мацебура, старший тренер дівочої команди «Кривбас» U-15, який виховав чемпіонок України та викладає на курсах для тренерів дисципліну про психологічні особливості роботи у жіночому футболі, підтвердив, що специфіка надзвичайна і відповідальність тренера дуже висока, оскільки дівчата довіряють йому цілком.

Враховуючи, що у жіночий футбол наразі частіше приходять працювати фахівці з футболу чоловічого, Кодекс міг би стати корисним інструментом для недопущення прикрих чи небезпечних ситуацій. «Жіночий футбол – це майже сімейний формат. Довіра дуже важлива, від цього залежить у підсумку і результат. Тому безпечне середовище має бути гарантованим. Україні потрібні додаткові інструменти для досягнення цього», – визнав тренер.

Загалом, впровадження етичних кодексів є досить поширеним явищем, проте специфічних для футболу та спорту, ще й з гендерно-чутливим підходом – немає. Для сфери спорту складність задачі подвійна – пріоритет спортивного результату та «незручність» теми насильства для того, щоб розголошувати такі факти та звертатися по допомогу.

Відтак, тепер перед засновниками ініціативи стоїть завдання створити з нуля документ, який відповідав би українській реальності та потребам, міжнародним правовим засадам, а також передбачав дієві механізми реагування на випадки насильства та запобігання або принаймні зменшення його проявам у майбутньому. До роботи над ним будуть залучені експерти.

Наразі документ має 9 основних концептуальних зобов’язань для майбутніх підписантів серед професіональних та аматорських футбольних і спортивних стейкхолдерів:

1. Поважати права усіх спортсменів і спортсменок та дотримуватись рівності

2. Протидіяти насильству та дискримінації

3. Бути позитивним зразком для наслідування

4. Забезпечувати безпечне середовище для тренувань і змагань з повагою до гідності учасників

5. Цінувати конфіденційність

6. Дотримуватись високого стандарту чесної гри та добропорядності

7. Підтримувати високі стандарти професії

8. Визнавати досягнення та винагороджувати внесок кожного/-ної.

9. Відмовитися від культури байдужості та працювати у партнерстві.

Нагадаємо, що разом з генеральним партнером жіночої команди «Кривбас» мережею мультимаркетів «Аврора» у серпні 2023 року була заснована платформа «Хаб рівності». Цей захід став другим у рамках її діяльності після експертного обговорення за підтримки Офісу Урядової уповноваженої з питань впровадження гендерної політики та голови делегації України у ПАРЄ Марії Мезенцевої з представниками міністерств, громадських організацій, де ми вперше для України представили футбол як інструмент для просування рівних прав і можливостей.

Наступним здобутком стало партнерство з «Проект Кешер в Україні». І надалі у рамках хабу буде можливість заглиблюватися у тему гендерної рівності у футбольному контексті та взаємодіяти з ключовими національними та місцевими стейкхолдерами.

Глобальна інфокампанія «16 днів проти гендерно зумовленого насильства» стартувала 25 листопада, у Міжнародний день боротьби з насильством над жінками та триватиме до 10 грудня, Міжнародного дня прав людини і Міжнародного дня футболу, щороку в усьому світі. Цього року ФК «Кривбас» долучився до неї вперше – на фінальний матч Кубку України гравчині вийшли з помаранчевими стрічками на руках на знак солідарності з кампанією.

Продовжив – ініціативою Етичного кодексу та партнерством з відомою профільною організацією «Проект Кешер в Україні» для спільної роботи у сфері просування гендерної рівності, протидії гендерно зумовленому насильству та розвитку безпечного середовища у спорті.       

Пресслужба ФК «Кривбас» Кривий Ріг

Галерея

Теги

Зроблено в Oranges Guru